De uitdaging

Je bent niet goed bij je hoofd! Dat is de veelgemaakte opmerking als ik weer eens met een groot plan kom. En het begon drie jaar geleden allemaal nog zo klein. Je weet wel, dat eerste ongemakkelijke rondje door de wijk. Ik hield het natuurlijk met moeite twee kilometer vol, maar het voelde destijds alsof ik iets onmogelijks had gedaan. Het zal er vast niet uitgezien hebben, want er gaan geruchten dat de straat op bepaalde plekken nog steeds verzakt is. Dat het niet altijd even gemakkelijk ging, mag duidelijk zijn.

Het heeft nog zeker een jaar geduurd voordat ik het plezier van hardlopen ontdekte. Het standaard rondje om het dorp werd langzaam ingeruild voor de lange duurloop. En al snel begon ik de lat hoger te leggen; 10 kilometer werd 10 mijl; 10 mijl werd een halve marathon. En nog voordat ik een halve marathon had gelopen, stond ik ingeschreven voor de marathon van Parijs.

We zijn inmiddels een jaar en twee marathons verder. Het streven om binnen twee jaar een marathon te lopen, is gehaald. En dat heeft mij aan het denken gezet, want ik was voor mijn gevoel nog lang niet klaar. Je kunt altijd sneller worden maar ik wilde verder en hoger.
En zo werd een nieuwe uitdaging geboren. Het uitlopen van Ultra-Trail du Mont-Blanc; met een afstand van 166 kilometer en meer dan 9000 hoogtemeters mogelijk de zwaarste hardloopwedstrijd in Europa. Het pad volgt de route van Tour du Mont Blanc door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De finishtijden zeggen genoeg, want met een gemiddelde van meer dan 30 uur mag het duidelijk zijn dat hier alleen de meest geharde en ervaren hardlopers aan mee mogen doen. Je kunt om die reden alleen met genoeg UTMB-punten deelname aan de loting afdwingen. En die krijg je niet zomaar. De eisen voor het behalen van de benodigde UTMB-punten zijn zwaar en de moeilijkheidsgraad van de wedstrijden is hoog.

Hoe werkt dit dan?

Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je kunt UTMB-punten halen door wedstrijden te lopen en de moeilijkheidsgraad is bepalend voor het aantal UTMB-punten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want UTMB-punten komen na ongeveer twee jaar te vervallen. En om het nog wat moeilijker te maken, is bepaald dat je er maar een maximaal aantal wedstrijden over mag doen om ze te halen. Dat zijn 15 UTMB-punten in maximaal 3 wedstrijden met een hoge moeilijkheidsgraad voor Ultra-Trail du Mont-Blanc. En wie de lijst met wedstrijden heeft bekeken, kan nu al bedenken dat het zonder ervaring onbegonnen werk is.

En nu?

Er komt dus nog geen strak plan om UTMB-punten te halen voordat ik meer ervaring opgedaan heb. De stap van vlak asfalt naar het veeleisende terrein in de bergen is gewoon te groot om in korte tijd te nemen. Je moet hardlopen op een andere manier gaan benaderen.
De weg naar Ultra-Trail du Mont-Blanc is dus nog lang, maar ik ga de uitdaging aan. Er staan dit jaar een paar mooie wedstrijden in de planning waar ik erg naar uitkijk. En misschien blijkt het straks toch onhaalbaar, wie zal het zeggen. Ik wil het dan in ieder geval geprobeerd hebben, want pas dan weet je waar je grenzen liggen.